Zdrowy jak ryba

Dlaczego czerwone wino jest zdrowe?

Ostatnio wspominałem Wam o tym, że na rynku ubezpieczeń dostępne jest ubezpieczenie na nowotwór i wymieniałem jego zalety. Oprócz takiego działania na wszelki wypadek, warto się zainteresować działaniami profilaktycznymi dla naszego zdrowia :)

http://www.freeimages.com/assets/182986/1829857374/cheers-1394989-m.jpgNajwięcej resweratrolu zawiera skórka winogron, dlatego wina czerwone, które są otrzymywane z fermentacji soku z winogron razem ze skórkami. Z tą substancją związany jest tzw. francuski paradoks - Francuzi żyją długo, a ich dieta wcale nie jest taka zdrowa, jak mogłoby się wydawać. Piją dużo alkoholu - właśnie czerwonego wina. A w resweratrolu jest również zawarta substancja, która zapobiega starzeniu się komórek.

Zawartość reseratrolu w winie czerwonym może być do 10 razy większa niż w winie białym. Sprawia on, że komórki nowotworowe zaczynają się wzajemnie likwidować, przyczynia się również do samonaprawy uszkodzonych już genów.

Jeśli nie masz ochoty na czerwone wino, możesz jeść po prostu winogrona lub napić się dobrego soku z winogron - podkreślam, dobrego, taki, w którym najwięcej jest cukru i wody, nic Ci nie da. Winogrona i tak zawierają naturalne cukry, więc z drugiej strony i tak lepiej nie jeść ich za dużo ani nie pić więcej niż jednej szklanki soku dziennie. Jeśli chodzi o czerwone wino - jedna lampka dziennie do obiadu zupełnie wystarczy, aby profilaktycznie chronić się przed rakiem. I skosztować dobrego wina. :)